Bezienswaardigheden op Aruba

Vanuit onze woning Casa Familia kunt u, door de perfecte ligging van het huis, volop fijne uitstapjes maken. Onze woning ligt ongeveer midden op het eiland en zodoende op maar 10 tot 15 minuten afstand van de mooie stranden en de hoofdstad, Oranjestad. Ook hoeft u nooit ver te rijden om een van de vele bezienswaardigheden te bezoeken.

Er zijn tal van mogelijkheden voor jong en oud. Zo is het een aanrader om met kinderen de ezel farm, vlindertuin, struisvogelboerderij en Palm Eiland (met water- en glijbanenpark) te bezoeken. Voor volwassenen is er op het eiland Aruba ook genoeg te bezichtigen en te beleven. Om hier een goed beeld van te krijgen kunt u in de onderstaande lijst onderwerpen aanklikken en bekijken. U zult tot de ontdekking komen dat Aruba alles te bieden heeft om een fijne, ontspannen, actieve en culturele ervaring op te doen.

Bezienswaardigheden op Aruba

Arikok Nationaal Park
Om Aruba’s unieke landschappen, flora en fauna te beschermen, is het Arikok Nationaal Park opgericht. Het park beslaat ongeveer een vijfde deel van het eiland. Wij hebben deels met de auto en deels te voet kennis mogen maken met de geologische, natuurlijke en cultureel-historische bezienswaardigheden die Arikok te bieden heeft. Het heuvelachtige terrein met haar cactuswouden, grillige rotsformaties en kalksteengrotten biedt onderdak aan tal van bijzondere planten en dieren. Veel voorkomende en goed te spotten dieren zijn de snel wegschietende hagedissen, statige leguanen en de meest kleurrijke vogels. Maar Arikok herbergt ook zeldzame dieren, zoals de holenuil en de Arubaanse ratelslang.

Het park heeft ook een paar indrukwekkende baaien met prachtige stranden. Het saffierblauwe water werkt betoverend op de ogen. Maar let op: we zitten hier aan de oostkant van Aruba. De zee is hier te gevaarlijk om in te zwemmen.

Parke Nacional Arikok op Aruba heeft een nieuw bezoekerscentrum. Dit werd op 26 juli door prinses Margriet en Pieter van Vollenhoven officieel geopend. Het heropende museum is gemoderniseerd en veel interactiever geworden. Het museum telt zo’n zeshonderd artefacten. Het museum stelt het publiek niet alleen in staat de informatie te bekijken, maar ook kun je de spullen aanraken en luisteren en kun je in het museum een quiz doen.

Het rotsachtige binnenland met de grote cactussen en aloë, de mooie witte zandstranden en natuurlijk onze dividivi bomen kent u inmiddels wel. Maar wist u dat in het noordoosten van Aruba ook enkele zandduinen te vinden zijn? U kunt hier niet overheen rijden, maar wel doorheen wandelen.

De zandduinen in het meest noordoostelijke puntje van Aruba zijn genoemd naar het beroemde scheepswrak wat hier voor de kust ligt, de California. Ga hier gewoon lekker op de top van het duin zitten en geniet van het spectaculaire uitzicht over de oude stenen vuurtoren en de ruige kust.

Alto Vista Kapel
De Alto Vista Kapel is een kleurrijke kapel en de locatie is op z’n minst opmerkelijk te noemen: een ruim 70 meter hoge kalksteenheuvel aan de ruige noordkust van het het eiland. Alto Vista betekent "hoog uitzicht".

In 1750 werd op deze plaats door indianen de katholieke kapel neergezet; de huidige dateert van 1952. Het oude Spaanse crucifix is meeverhuisd naar de nieuwe kapel. Op de route naar de kapel ziet u grote witte kruizen, waarbij bedevaartgangers stilstaan voor gebed. Nog elke dinsdag zijn er diensten in de kapel.

California Lighthouse
De California lighthouse markeert het noordelijkste punt van Aruba. De oude stenen California lighthouse staat op het noordelijkste punt van Aruba. Hij is vernoemd naar het vrachtschip California dat op 23 september 1891 vlak voor de kust verging.

Tegenwoordig is er vlak naast de vuurtoren een restaurantje. U kunt hier de oceaan en grote delen van het eiland overzien evenals de golfbaan Tierra del Sol.

Ezelfarm
Met het doel om ezels te redden is er in 1997 begonnen met opvang voor de ezels. Er wordt gewerkt op non-profit basis en uitsluitend met vrijwilligers. Hoewel de ezel niet oorspronkelijk op Aruba voorkomt, is hij hier al meer dan 500 jaar bekend. Aanvankelijk werd de ezel als lastdier en voor vervoer gebruikt, maar dat veranderde toen de auto in opkomst kwam. In de jaren ’70 raakte het voortbestaan van de wilde ezelpopulatie op het eiland in gevaar toen een dodelijke ziekte bijna alle dieren trof. Slechts 20 ezels overleefden deze epidemie.

Langzaam maar zeker begon het ezelaantal weer te groeien in de daaropvolgende jaren, maar door het toenemende verkeer werden veel dieren aan- of zelfs doodgereden. Voor mens als dier een heel kwalijke en gevaarlijke zaak. Ook dierenmishandeling en verwaarlozing van ezels kwam voor.

Het was tijd om in te grijpen. Gelukkig hebben de Arubaanse ezels op de ezelfarm een verblijfplaats gevonden waar ze onderdak, medische verzorging en veel aandacht en liefde krijgen. Elke ezel heeft een naam. Wij hopen dat u de ezel opvang gaat bekijken: u zult ongetwijfeld leren dat er meer achter de ezel steekt dan u aanvankelijk had gedacht.

Ezels zijn lief maar koppig, ze houden van aandacht en nog meer van eten. Appels en wortels staan in hun top drie, dus als u wilt, neem wat lekkers voor de dieren mee. De opvang heft geen entree, maar uw donatie helpt om het werk te doen, dus zij zijn erg blij met uw donatie.

De vrijwilligers zullen u graag rondleiden. Mocht u vroeg op pad zijn en bij de ezelfarm langskomen, dan vindt u het misschien leuk om te helpen met voeren; vooral kinderen vinden dit geweldig. Maar als u liever alleen wilt kijken, dan kan dat natuurlijk ook. U kunt er ook een kopje koffie, een frisdrank of iets te eten kopen en in het ezelwinkeltje rondneuzen.

Grotten en goudmijnen
Aruba telt vele grotten en goudmijnen. De vier belangrijkste en meest toegankelijke grotten liggen dicht bij elkaar aan de zuidoostelijke kust van het eiland. Ze vallen onder bescherming van het Nationale Park Arikok. Piraten, zeerovers, boekaniers. Eenmaal in deze grotten is er weinig fantasie nodig om je voor te stellen dat deze eens de schuilplaats waren voor zeeschuimers.

De (Hoffie) Fonteingrot is het populairst omdat het de enige is die tekeningen bevat van de Arowak Indianen, de vroege bewoners van het eiland.

De Guadirikiri-grot is bekend vanwege de twee binnenvertrekken waar het zonlicht doordringt. De 30 meter lange tunnel biedt onderdak aan honderden (ongevaarlijke) vleermuizen.

De Baranca Sunu of Huliba grot is beter bekend als de ‘Tunnel van de Liefde’ en heeft zijn naam te danken aan de hartvormige opening bij de ingang.

De Grot van Lourdes is in 1958 gebouwd onder leiding van priester Erkamp en parochianen. De grot ligt in Seroe Pretoe (zwarte heuvel) bij San Nicolas.

Verlaten goudmijnen

In de vijftiende eeuw voeren schatzoekers door het hele Caribische gebied op zoek naar rijkdom en schatten. Volgens de legende waren die op het eiland ‘Oro Ruba’ (rood goud) te vinden. Vandaar de naam voor het eiland: Aruba. Rood goud is er nooit gevonden, wel geel goud. Zeerovers en verborgen schatten hebben de geschiedenis van het eiland bepaald. Tegenwoordig kunnen bezoekers de overblijfselen uit die tijd bezichtigen. Aan de noordkust, halverwege het eiland, liggen de verlaten goudmijnen van Bushiribana

Hooiberg
De Hooiberg is een heuvel van 167 meter hoog, die vanuit ieder punt op Aruba te zien is. Anders dan de naam doet vermoeden, heeft de Hooiberg helemaal niets met hooi te maken. De Hooiberg bestaat namelijk uit keihard gesteente, hooibergriet genaamd. Dit granietachtige gesteente met witte kalkaders komt buiten Aruba en IJsland nergens anders in de wereld voor.

Het is een fantastische uitdaging om de 562 betonnen treden te bedwingen om zo de top te kunnen bereiken. Vergeet niet om voldoende water mee te nemen. Onderweg zijn er geen mogelijkheden meer om ‘bij te tanken’. Wij hadden geluk die dag. Het was helder weer waardoor het mogelijk was om de contouren van Venezuela waar te nemen. Een fenomenale ervaring!

Musea
De rijke geschiedenis en de vele culturele invloeden zijn ook verborgen in de architectuur op Aruba. Je sociale status was vroeger terug te zien in je huis. Boeren woonden in de zogenaamde ‘Cunucu’, een boerderij die altijd zo gebouwd was dat de wind voor verkoeling kon zorgen. De sociale elite woonde in herenhuizen, mooi gemaakt met poortjes, portiekjes, zuilen en Europese ornamenten. Deze huizen zijn nog steeds te bewonderen in Oranjestad, bijvoorbeeld het gemeentehuis aan de Wilhelminastraat.

Natuurlijk kun je op Aruba de hele dag lekker op het strand gaan liggen! Heerlijk van de zon genieten en af en toe een beetje afkoeling zoeken in het blauwe paradijsje dat voor je ligt. Maar je kan natuurlijk ook eens een beetje van de cultuur opsnuiven en eens naar één van de musea gaan die er op Aruba zijn. Ze zijn zeker de moeite waard! Aruba is een klein eiland, dus ook de musea zijn klein en intiem. Ze geven een goed beeld van de oude culturen en het rijke koloniale verleden. Maar tegelijkertijd laten ze ook zien dat Aruba een duidelijke eigen cultuur heeft, ondanks alle invloeden van buitenaf. Bent u op zoek naar moderne kunst, dan kunt u terecht in een van de vele galeries die Aruba rijk is

Mueseo Argeologico

Het archeologisch museum van Aruba herbergt een aantal vondsten uit de pre-Columbiaanse periode. Vooral sinds de opgravingen uit 1995 is veel meer bekend over het dagelijks leven van de Arawak-indianen. De vondsten bestaan uit keramiek, schelp en stenen gereedschap en ornamenten. Een bezoek aan het museum geeft u een kijkje in het leven van de eerste bewoners van het eiland.

Museo Numismatico

Het Numismatisch museum bevat een collectie munten uit 400 verschillende landen. Op 24 November 1955 was Mario Odor in zijn tuin aan het werken toen hij 2 oude munten vond. Dit vormde de inspiratie om oude munten te verzamelen. Het Numismatisch museum is opgericht in 1981 en huisvest de privé collectie van Mario Odor. Deze collectie bestaat uit ongeveer 40.000 verschillende munten uit 400 verschillende landen. Niet alleen cirkelvormige munten die wij kennen, maar ook munten met gaten en zelfs houten munten worden tentoongesteld.

Historisch Museum Fort Zoutman

In vroeger tijden wist men nooit welke dreiging uit zee kon opdoemen. Als verdediging bouwden de Arubanen in 1796 daarom Fort Zoutman. De man naar wie het fort is genoemd, Zoutman dus, is zelf nooit op de Antillen geweest, maar de benaming van het fort is een eerbetoon aan de zeeman die op de Noordzee de Engelse vloot versloeg. Slechts tweemaal zijn de kanonnen van het fort werkelijk gebruikt voor krijgsverrichtingen: de eerste keer door de Hollanders om de Engelsen af te weren die Aruba wilden innemen, de tweede keer juist door de Engelsen om de poging van de Nederlanders, in 1805, om het eiland te heroveren, te doen mislukken.

De vesting, het oudste gebouw van Aruba kreeg in 1868 gezelschap van de Willem III Toren en biedt na een grondige restauratie in 1974 ook onderdak aan het Historisch Museum waar tevens elke dinsdagavond muzikale en culturele activiteiten in plaatsvinden. Er is een volledig ingerichte huiskamer te zien en verder vele oude Antilliaanse gebruiksvoorwerpen, ook het voor de aloëproductie, de eerste 'industrie' op het eiland. Soms zijn er tentoonstellingen van het werk van hedendaagse Arubaanse kunstenaars. Het Historisch Museum van Aruba onderzoekt en onderhoudt het historisch erfgoed van Aruba. Alle vondsten en plaatsen uit vervlogen tijden worden zorgvuldig onderhouden.

Rococo Plaza, Museum van Oudheden

Tanki Leendert 158-G. In een pand gebouwd met originele materialen uit de zeventiende eeuw vindt u onder andere antiek en curiosa uit de tijd van Lodewijk XV. Maar ook andere voorwerpen van Aruba en uit Latijns-Amerikaanse landen worden tentoongesteld in 23 kamers in dit bijzondere gebouw. Openingstijden: maandag – vrijdag 9.00 – 17.00 uur en zaterdag 10.00 – 14.00 uur.

Aloë Museum

Pitastraat 115. In dit museum krijgt u uitleg over de 160-jarige geschiedenis van Aloë op Aruba. U ziet onder andere hoe boeren aloëgel oogsten uit planten, gebruik makend van technieken die al eeuwen oud zijn. Openingstijden: maandag – vrijdag 8.30 – 16.30 uur en zaterdag 9.00 – 13.00 uur. Kijk voor meer informatie ook op www.arubaaloe.com.

Muziek
Kunnen wij niet zonder vuurwerk om het nieuwe jaar in te luiden, op Aruba weet iedereen dat het bijna middernacht is als ze de tonen van de gitaar, de ‘rasp’, accordeon en drums van de ‘Dande Groep’ horen!

En zo gaat het bij ieder feest en bij ieder evenement. Of het nou carnaval is, de viering van het traditionele feest van Sint Jan of het inluiden van het vakantieseizoen: op Aruba doen ze dat met muziek! Binnen de kortste keren zwelt de muziek aan, is iedereen op straat en is het hele eiland vergeven van het ritme van brassbands, steelbands, calypsomuziek, tumba of de unieke ‘Mars van Aruba’!

Wilt u ook eens meemaken hoe het is om feest te vieren op zijn Arubaans? Tijdens het wekelijkse Bonbini Festival in Fort Zoutman in Oranjestad bent u van harte welkom om de traditionele feesten van Aruba mee te beleven!

Niet alleen tijdens feesten is muziek belangrijk, op Aruba klinkt de hele dag door muziek. De salsa en merengue kunt u niet missen tijdens uw verblijf! Maar ook ‘Top 40’ muziek wordt gewoon gedraaid in bars, hotels, clubs en restaurants.

In theater ‘Cas di Cultura’ geven muzikanten regelmatig optredens, waar u kennis kunt maken met de lokale muziek van Aruba. Ook in nachtclubs, hotels, restaurants en tijdens diverse dinnershows worden regelmatig optredens verzorgd.

Natural Bridge
Op 2 september 2005 voltrok zich een kleine ramp op Aruba toen de 30 meter lange en 10 meter hoge Natural Bridge instortte. De brug kon ontstaan door de kracht van de zee, maar viel vervolgens ten prooi aan de eroderende werking van zeewater en wind.

De baby natuurlijke brug is nog wel te bezichtigen, plus de resten van de gevallen trekpleister.

Aruba heeft diverse natuurlijk bruggen. U vindt ze bij Addicuri, Wariruri en bij Black Stone Beach.

Natural Pool
Het Cura di Tortuga is een verborgen natuurlijk zwembad omringd door prachtige rotsen. Het natuurlijke zwembad of ‘conchi’, ‘Cura di Tortuga’ genaamd, is een verborgen zwembad langs de noordkust omringd door rotsen. Het is een perfecte schuilplaats om lekker lang uit te rusten.

Om hier te komen dient u één van Aruba’s meest ruige landschappen te doorkruisen, waardoor u het gevoel hebt dat u iets heeft ‘ontdekt’. Van de rotsen afspringen in het zwembad met zeewater is de belangrijkste reden voor veel bezoekers om naar deze plek te komen.

Om deze plek te bereiken is wel een fourwheeldrive Jeep of een paard nodig. Gewone personenauto’s zijn ongeschikt. Neem eten, drinken en een camera mee. Deze afgelegen plek is perfect voor foto’s!

Oranjestad
Oranjestad met haar prachtige gekleurde huizen is de hoofdstad van Aruba en is gelegen aan de zuidkust van Aruba. De typische Arubaanse huizen vormen een sterk contrast met de kleurrijke huizen aan de Wilhelminastraat.

Gaat u zeker eens kijken naar de vissershaven, waar vissers hun verse visvangst verkopen. In de haven verkopen handelaars ook groente en fruit dat iedere ochtend naar het eiland wordt verscheept.

Lekker flaneren over de boulevard en kijken naar de jachten en cruiseschepen die daar dagelijks aanleggen.

Gezellig winkelen in bijvoorbeeld Mainstreet waar “locals” en toeristen graag komen, een frisse smoothie op een terras, een lekker hapje, dat kan allemaal in Oranjestad.

Aan alle grote evenementen (afhankelijk van de tijd van het jaar) kunt u op straat deelnemen, zoals het carnaval, nieuwjaarsvuurwerk, feest met Koninginnedag en diverse andere feesten.

Het avond/nachtleven speelt zich voornamelijk af in Oranjestad waar diverse cafés / terrasjes / karaokebars / discotheken / casino’s en latin bars aanwezig zijn. In diverse hotels worden shows gegeven.

In Oranjestad zijn alle belangrijke overheidsgebouwen en hoofdkantoren van bedrijven gevestigd.

Palm Eiland
Dit kleine eilandje is maar 5 minuten varen van de kust en biedt onder andere hangmatten, drinkgelegenheden, restaurants en (water)sportfaciliteiten een speelplaats voor de kleintjes Het is de ‘hot spot’ voor snorkelen, snuba en scubaduiken op Aruba. Apparatuur voor snuba en scubaduiken, alles is aanwezig. Overweldigende koraalformaties en kleurrijke blauwe parkietvissen, een avontuur voor jong en oud! Het Blue Parrotfisch Water Park biedt geweldige glijbanen.

De Palm eiland is toegankelijk voor iedereen.

Rotsformaties
Hoewel Aruba een relatief plat eiland is, vindt u meer landinwaarts vele bijzondere rotsformaties. Ayo rotsformaties Een van de grootste mysteries van Aruba zijn de rotsformaties van Ayo. Tot op de dag van vandaag moeten wetenschappers de verklaring schuldig blijven. Deze rotsen vormden ooit een heilige plek voor de vroegere eilandbewoners, de Arowak-indianen. En als u in Ayo rondloopt, snapt u waarom. De rotsen stralen iets geheimzinnigs uit, zeker in combinatie met de rust die er heerst. Hier vindt u ook oude rotstekeningen. Er zijn paden aangelegd.

Casibari Keien

Deze enorme keien lijken uit het niets op te doemen in de zanderige, vlakke omgeving ten noorden van Hooiberg. Ze wegen wel een paar ton en zijn grillig gevormd. U kunt tussen de keien door wandelen op speciaal aangelegde paden en over een trap omhoog waar je kunt genieten van prachtige vergezichten over Aruba.

San Nicolas
In het zuidoosten van het eiland op 19 km afstand van Oranjestad ligt de tweede stad van Aruba “San Nicolas ( Sint Nicolaas)” en is nog rustig te noemen.

Sinds 1924 bevindt zich een olieraffinaderij in de stad en voorziet veel mensen van werk. Bijzondere plekjes zijn er te vinden zoals de stranden De Indian Caves en Baby Beach. De sfeer is er erg relaxed.

Ook een bezienswaardigheid is Charlie’s Bar, deze bar is in 1940 bekend geworden toen scubaduikers hun onderwaterschatten aan de muur gingen hangen. Nog steeds worden hun opgedoken spullen aan het plafond en de muren gehangen.

De bar lijkt op een museum want hij hangt vol met allerlei rare dingen. Zoals schoenen, reddingsboeien, nummerplaten en ondergoed.

Veel toeristen uit de hele wereld komen naar deze beroemde bar.

Struisvogelboerderij
Het ruige binnenland van Aruba is de perfecte woonomgeving voor struisvogels. Ze hebben het dan ook prima naar hun zin op de struisvogelboerderij. Hier komt u niet alleen oog in oog te staan met deze grote vogels, maar leert u ook van alles over hun gedrag en gewoontes. Tip: ook erg leuk met kinderen! U vindt de struisvogelboerderij langs de weg naar de (voormalige) Natuurlijke Brug (Natural Bridge). Rondleidingen met gids starten om 09.00 uur en worden de hele dag gegeven tot 16.00 uur. Voor meer informatie: (00297)5859630 of e-mail: greatoutdoors@setarnet.aw.

Vlindertuin
Het is een van de grootste wonders van de natuur: de cyclus van ei tot rups tot pop tot vlinder. Daarom is een bezoek aan de vlindertuin van Aruba echt onvergetelijk. U stapt binnen in een prachtige tropische tuin en bent meteen omgeven door allerlei soorten gekleurde vlinders. Er fladderen wel tussen de 500 en 800 van deze elegante wezens vanuit alle windstreken. Uiteraard kunt u zien hoe de dieren zich van larven ontpoppen tot vlinders. Neem een rondleiding met een gids, en u leert een heleboel over deze intrigerende beestjes. Tip: ga vroeg, dan kunt u meemaken hoe de nieuwe vlinders hun eerste vlucht maken!

Bent u een keer geweest, dan kunt u met uw toegangsbewijs de rest van uw verblijf gratis naar binnen.

De vlindertuin vindt u bij Palm Beach, tegenover Aruba Phoenix en Aruba Resort Hotels. Openingstijden: iedere dag van 9.00 – 16.30 uur.

Vogelreservaat
Dit Wetland is goed te overzien vanuit de vogelkijktoren die aanwezig is aan de noordzijde van het reservaat. De toren is de bereiken door het pad tegenover de (uit het Groningse Wedderveen afkomstige) “Olde Molen” in te slaan, waarna na ongeveer 150 meter lopen de uitkijktoren wordt bereikt. In een kleine plas aan de westzijde van dit reservaat zijn vanuit de toren vrijwel altijd 30 tot 40 Caribische meerkoeten te zien, Waterhoen (Gallinula chloropus) foerageert in de verlandingsvegetatie voor de uitkijktoren. In de grote plas aan de oostzijde van de uitkijktoren (kijkend richting zee) zijn in de oeverzone aanwezige struiken en biezenvegetaties grote groepen rustende Neotropische Aalscholvers, Grote zilverreigers en Amerikaanse kleine zilverreigers waar te nemen. In de ochtend en avondschemering trekken telkens kleine groepjes van deze vogels langs het strand. In de ochtend vanuit noordelijke richting naar het reservaat, ’s middags vanuit het reservaat richting het noorden. Wanneer je de oeverzone goed afspeurt kun je hier verder enkele Koereiger te zien krijgen.

Zwartkopkwak en Kleine groene reiger zie je regelmatig laag over de biezenvegetatie vliegen. Bijzonder blij ben ik met deze foto van de Kleine groene reiger die ik heb kunnen maken bij de sloot aan de noordzijde van dit reservaat. Leuk aan Bubali waren verder de waarnemingen van een voorbijvliegende Amerikaanse schaarbek en een jagende Visarend. Andere vogelsoorten welke zijn waargenomen bij dit vogelreservaat en aangrenzende groenopstanden betreft; Naaktoogduif(zeer talrijk), Geoorde treurduif, Gewone grondduif, Caribische zwaluw, Gele zanger, Suikerdiefje, Maïsparkiet, Tropische spotlijster, Oranje Troepiaal en Gele Troepiaal. Ook is hier een paar keer een Groene kolibrie gezien. Heel mooi is het om te zien hoe dit kleine vogeltje al vliegend zijn nectar opneemt uit de Passieflora. Deze plant die hier in het wild groeit wordt bij ons in Nederland wel gehouden als kamerplant.

Zandduinen
Het rotsachtige binnenland met de grote cactussen en aloë, de mooie witte zandstranden en natuurlijk onze dividivi bomen kent u inmiddels wel. Maar wist u dat in het noordoosten van Aruba ook enkele zandduinen te vinden zijn? U kunt hier niet overheen rijden, maar wel doorheen wandelen.

‘California Duinen’ bij Hudishibana

De zandduinen in het meest noordoostelijke puntje van Aruba zijn genoemd naar het beroemde scheepswrak wat hier voor de kust ligt, de California. Ga hier gewoon lekker op de top van het duin zitten en geniet van het spectaculaire uitzicht over de oude stenen vuurtoren en de ruige kust.Warning: include(/var/www/vhosts/arubahouserent.com/httpdocs/texts/bezienswaardigheden/recreation): failed to open stream: Success in /var/www/vhosts/arubahouserent.com/httpdocs/texts/nl_bezienswaardigheden.php on line 40

Warning: include(/var/www/vhosts/arubahouserent.com/httpdocs/texts/bezienswaardigheden/recreation): failed to open stream: No such device in /var/www/vhosts/arubahouserent.com/httpdocs/texts/nl_bezienswaardigheden.php on line 40

Warning: include(): Failed opening 'texts/bezienswaardigheden/recreation' for inclusion (include_path='.:/opt/plesk/php/5.6/share/pear') in /var/www/vhosts/arubahouserent.com/httpdocs/texts/nl_bezienswaardigheden.php on line 40